Krijtverf

Krijtverf

Krijtverf is duidelijk een product wat weer terug in de mode is, de Romeinen en Grieken gebruikten het ook al in de oudheid. Krijtverf geeft karakter aan muren en meubelen. Het geeft matte muren in elke kleir denkbaar.

Door krijt op uw muur te doen dekt u uw muren met een speciaal effect, het heeft een goed afdekkend vermogen geeft zonder af te stikken. De krijt verfsoort is flexibel; u kunt het onder andere ook op houten oppervlakken aanbrengen, wat het een populaire verfsoort maakt voor meubels. Krijtverf wordt op meubels gebruikt voor de authentieke uitstraling. Mat en doorleeft. Zeer eenvoudig aan te brengen: omdat het met een roller,doeken,sponsen of kwast aangebracht kan worden.

Het is de bedoeling met krijtverf een "klassieke" warme uitstraling te krijgen zoals we dat in jargon noemen. Kwaststrepen horen daarbij. Hou de krijtverf onverdund aan en neem een behoorlijk formaat platte kwast ( een die gebruikt wordt om te vernissen ). Dat pre-primeren is ook bedoelt om al een bepaalde structuur aan te brengen. In de praktijk komt nog al eens het verzoek om lakwerk met kwaststrepen uit te voeren. Die worden dan niet in de afwerklaag aangebracht, maar in de grond ( pre-primer ) laag. U ziet dit werk vaak op grote voordeuren van monumentale gebouwen.

Whitewash met krijtverf
De houten tafel of stoel ontvetten en dof schuren. Bekijk de meubel goed en bepaal waar deze versleten moet zijn en waar er krijtverf moet zitten. Met een stuk wax(kaars) behandel u de plekken waar u een wat doorgeschuurd effect wilt hebben. Probeer dit een beetje subtiel te doen en werk in de richting vd nerf. Daarna de krijtverf aanbrengen. U kunt voor een kleur krijtverf kiezen of het bonter maken met wel twee of drie kleuren krijtverf. Wanneer de krijtverf droog is kunt u deze met schuurpapier opschuren. Op de plekken waar kaarsvet zit kun je de krijtverf gemakkelijk wegschuren. Eventueel dit proces herhalen als de witte krijtverf niet goed in een keer dekt. De matte krijtverf is heel mooi en gemakkelijk schuurbaar. In 't geval van matte (krijt)verf is aflakken met lak wel praktisch.

Krijtverf kan je bijna in elke kleur bestellen.

Bekende Krijtverf merken:

  • Mia Colore Krijtverf Webshop
  • Farrow & Ball krijtverf
  • Annie Sloan krijtverf